Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/clients/client54/web98/web/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/clients/client54/web98/web/textpattern/lib/txplib_misc.php(574) : eval()'d code on line 408
Thijs de Jong: De Politieke Bijsluiter


De Politieke Bijsluiter

Op 3 maart gaan we naar de stembus. Een politiek ‘thuis’ lijkt niet meer te bestaan in deze tijd van tegenstellingen en oneliners. Burgers worden beïnvloed door verschillende media, politieke campagnes en opiniepeilers. De stemwijzers lijken een objectief instrument om de zwevende kiezer zekerheid te bieden. Maar in hoeverre is objectieve informatie mogelijk? En in hoeverre laten we ons leiden door objectieve criteria?


Ruim 100 studenten grafisch ontwerpen van de Willem de Kooning Academie (WdKA) Hogeschool Rotterdam hebben onderzoek gedaan naar nieuwe vormen van informatieverstrekking over politiek. Een selectie van ongeveer 30 projecten zijn te bekijken in het CBK Dordrecht van 06/02/2010 tm 07/03/2010.


CBK Dordrecht
stemwijzer in beeld

Na het analyseren van verschillende stemwijzers ben ik tot de conclusie gekomen dat stemwijzers de oplossing niet zijn. We zijn op zoek naar een manier om mensen bewust te maken, en niet op de automatische piloot een vragenlijst in laten vullen waar vervolgens op magische, ofwel dubieuze wijze de waarheid uit komt.
Daarom heb ik ervoor gekozen – enigzins als protest tégen stemwijzers – een politiek bijsluiter te maken. Deze bijsluiter moet een opstap zijn voor de stemmers, veel mensen weten immer vrij weinig over stemmen laat staan ons politieke stelsel. Hier leg ik uit hoe de verschillende lagen in de politiek met elkaar verbonden zijn, wat ze doen,hoe ze met elkaar in verband staan en waar wij de mogelijkheid hebben om voor te kiezen.
Aan de andere kant laat ik aan de hand van grafieken en visualisaties zien waar je op moet letten, en leg vooral de nadruk op het kritisch denken.


Mijn bijsluiter is gekozen voor de expositie die van 6 februari tot 7 maart te bezoeken zal zijn in het Centrum voor Beeldende Kunsten Dordrecht.

visuele stemwijzer

visuele stemwijzer

visuele stemwijzer

visuele stemwijzer

thijs de jong browse tags

Over Thijs de Jong


Thijs de Jong
+316 15 20 29 22
thijsdjong@gmail.com
.