Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/clients/client54/web98/web/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/clients/client54/web98/web/textpattern/lib/txplib_misc.php(574) : eval()'d code on line 408
Thijs de Jong: The Last Satyr


The Last Satyr

De bewuste website – De bewuste pagina’s zijn wegens privacy redenen niet te zien, wel het betoog wat iedereen te zien kreeg na het verstrijken van de 48 uur – www.lastsatyr48.nlGeluidsfragment (En bedankt Jelle)

Een project dat begon met een klasgenoot die voor mij de opdracht – volg het eerste meisje blonde dat langs komt bij station Rotterdam Blaak – heeft tot vele tussenstations gezorgd. Na het meisje gevolgd te hebben, heb ik me verdiept in privacy en op welke manier ons dat schaden of baten kan. Naar verloop van tijd kwam ik uit bij privacy op het internet. Mensen geven dagelijks informatie over zichzelf prijs op sociale netwerken wat ogenschijnlijk ongevaarlijk lijkt maar naar enig onderzoek bleek dit niet zo onschuldig als aangenomen. Hierop volgend heb ik naar een manier gezocht om mensen na te laten denken over deze vorm van privacy, en vooral een vorm van bewust zijn creëren. Ik heb dit gerealiseerd door de vertrouwde internetveiligheid af te nemen om deze vervolgens 48 uur later terug te geven. In deze 48 uur krijgen de “slachtoffers” de tijd hun gewoontes te herafvragen.
Als heuse stalker heb ik mezelf de naam “de last Satyr” gegeven. Een verwarrende verwijzing naar stalken in de Griekse mythologie. Vervolgens heb ik van een select groepje mensen individueel pagina’s aangemaakt waar ik alle informatie en foto’s die ik van ze kon vinden op heb verzameld. Vervolgens kregen ze een mail met een link naar hun pagina, waarna ze een grote timer in beeld kregen die vanaf 48 uur afliep. Na de 48 uur heb ik de pagina’s veranderd in een betoog over privacy op sociale netwerken en bekend gemaakt wie ik was. Maar in die 48 uur is er een hoop gebeurd, hieronder zal ik de reacties verzamelen.


 1. Loes

  Thijs!!!

  Het is dat je een vriend van Said bent, maar ik ben me kapot geschrokken…Gezien paar vrienden van me last hadden van hackers, dacht ik : what the fuck….Gelijk gebeld en het host bedrijf zei ‘dit valt onder stalken’ …en toen hoorde ik je naam en dacht grmzzzzzzzzzzzzzz haha..
  maar goed, dit is wat je waarschijnlijk wilde bereiken: mensen bewust maken..Maar het heeft wel echt een paar uur van mijn nacht gekost!!
  succes met school en hoop, ondanks ik het behoorlijk irritant vond, dat je een goed cijfer krijgt!

 2. Camilla

  HAHAHAH geweldig!
  Ik dacht dat het een automatische programma was dat iemand uitpikt op facebook, een paar foto’s eraf haalt en op een nieuwe pagina gooit, en vervolgens random een klokje erbij zet als soort van eh… grap of spam ofzo :p
  Ik had wel gelijk mijn wachtwoord veranderd met behulp van mijn eigen project toen het gebeurde, dus het was wel effectief!

 3. Jelle

  :-) Eerst heb ik het genegeerd omdat ik dacht dat het gewoon spam was. In de tweede mail werd er echter ook op de man af commentaar gegeven. Toen ben ik maar eens gaan onderzoeken hoe de domein in elkaar zat. Toen kwam ik er achter dat er maar een stuk of 10 namen in de lijst stonden die gespamed werden. Toen heb ik de gegeven opgezocht van de domein eigenaar. Hier stond een naam en een telefoonnummer bij. Ik heb naar dat nummer gebeld en meneer de Jong zelf eens bang gemaakt!! :-D Ik heb mij voorgedaan als politie en hem verteld dat er klachten binnen waren gekomen dus of hij even naar het kantoor wilde komen!! Hahaha mij een beetje spammen! tsss maar wel geslaagde grap Thijs. Beluister het geluidsfragment

 4. Lennart

  In de eerste instantie had ik het mailtje van the last satyr verwijderd. Vervolgens kreeg ik er weer een, inclusief allemaal persoonlijke details. Ik dacht gelijk al aan een grap van een bekend persoon in mijn omgeving, aangezien nergens anders bekend is dat ik bij het inkstation werk. Wel vond ik het erg goed uitgevoerd, want ik kon er maar niet achter komen wie achter de last satyr zou kunnen zitten. Ook het gegeven dat ik nog maar x aantal uur had vond ik wel een beetje spannend, want wat zou er dan gebeuren? Alle mogelijke scenario’s hebben de revue gepasseerd en het heeft me alleen maar kopzorgen opgeleverd. Toen ik het laatste mailtje met de link kreeg, was ik erg nieuwsgierig wat er achter die link zou kunnen zitten, maar was toch een beetje terughoudend met het aanklikken; wat als er een virus achter zit oid? Uiteindelijk heb ik maar op mijn werk de link geopend en vond het een strakke actie! Het maakt mensen bewust (ook al weten veel mensen het al) dat veel gegevens voor het oprapen liggen. Door het nog een keer goed te visualiseren druk je die mensen met hun neus op de feiten. Ik was verbaasd dat zelfs mijn hotelrecensie van 1 maand geleden op de eerste pagina van google te vinden was!

  Ps. wat heb jij een ongelooflijk irritant bungee effect op deze pagina toegevoegd! Wil je wel dat mensen een reactie plaatsen door het zo lastig te maken voor ons? ;)

Add Commentthijs de jong browse tags

Over Thijs de Jong


Thijs de Jong
+316 15 20 29 22
thijsdjong@gmail.com
.