Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /var/www/clients/client54/web98/web/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/clients/client54/web98/web/textpattern/lib/txplib_misc.php(574) : eval()'d code on line 408
Thijs de Jong: Views on the West


Views on the West

De traditioneel Indiase Rajasthan Stijl is voor ons een onbewust herkenbare vorm, die onlosmakend verbonden is met de Indiase cultuur. Je ziet het beeld van Europa – dat door de Indiërs in het geluidsfragment geschetst is – in een Indiase beeldtaal.
Naast de vormkenmerken, details en gebruik van het kenmerkende perspectief, heb ik er ook voor gekozen hiërarchie aan te duiden op een uit de Rajasthan Stijl afkomstige wijze. De figuren staan van boven naar onderen gepositioneerd waarmee ook hun plek in de Hiërarchie wordt aangegeven. Als bovenste laag in dit stelsel staan de autoriteiten daaronder de religie gevolgd door zakenlui, de vrouw in de straat en werklui. De typografie verteld nogmaals de Europese inhoud, in de vorm van Hindi Kalligrafie. Deze westerse interpretatie van deze Indiase beeldtaal, roept vragen op over de combinatie van vorm en inhoud. Voor ons voelt dit beeld Indiaas aan, maar zullen Indiërs dit ook zo zien?

Op 17 maart opent Zeebelt de affichetentoonstelling Views on the West. Grafisch ontwerpers uit India en Nederland, van internationaal gevestigde namen tot studenten, kregen de opdracht om een affiche te ontwerpen op basis van een audiomontage van uitspraken van Indiase callcentermedewerkers over Europa. De affichetentoonstelling van de vijftig beste affiches wordt op woensdag 17 maart om 20.00 uur geopend door een van de nestors van het Nederlands grafisch ontwerp, Gert Dumbar, en door de wethouder van cultuur van Den Haag Marieke Bolle. Affichebijdragen zijn er zeker van de volgende ontwerpers: Annelys de Vet, Bob van Dijk, Jacques Koeweiden, Vinca Kruk, Sybren Kuiper, studenten van de kunstacademies in Den Haag, Utrecht, Rotterdam en kunstacademiestudenten uit Ahmedabad, Bangalore and Pune (India).


Mijn affiche is uiteindelijk gekozen, en hiermee heb ik een reis naar India gewonnen. Vandaar de foto van het vliegtuigje dat ik tijdens de opening van de tentoonstelling van Gerrit Dumbar kreeg.
Ik zal hier natuurlijk tegen die tijd nog uitgebreid verslag over uitbrengen.


Festival Views on the West
Periode: 17 t/m 21 maart 2010
Locatie: DCR / Zeebelt,
De Constant Rebecqueplein 20A Den Haag

views on the west

views on the west

views on the west

views on the west

thijs de jong browse tags

Over Thijs de Jong


Thijs de Jong
+316 15 20 29 22
thijsdjong@gmail.com
.